keskiviikko 25. helmikuuta 2015

helmikuun 25.

Äidin 25-vuotisneuvola

"Kaksivitonen nuori nainen. Sanoo tuntevansa itsenä ikivanhaksi. Kuolemanpelkoinen. Istuu tuolin laidalla vähän säikkynä.

3:n lapsen kantaminen jättänyt vatsalihakset pysyvästi erilleen, mahaan liikaa nahkaa. Hiusraja harventunut jälleen väliaikaisesti. Puree kynsiä. Suositellaan keskivartaloa vahvistavia liikkeitä sekä kampaajakäyntiä.

Puhuu paljon, sekoilee sanoissaan ja nauraa kovaan ääneen. Selvästi iloinen kohdatessaan aikuiskontaktin. Kenties hieman liian innokas.

Kertoo kipeästä selästään, niskoistaan, huimauksestaan ja purentaongelmistaan. Päätäkin särkee usein, ja iskiasta. Suositellaan kehonhuoltoa. Aikoo sitten joskus paneutua asiaan.

Kärsii paniikkihäiriöstä ja traumoista. Lapsuudessa kovia kipukohtia. Pelkää epäonnistuvansa äitinä ja pilaavan lapsensa. 

Kokee suuria onnentunteita, mutta purskahtelee itkuun milloin mistäkin. Hieman hukassa omassa elämässään. Miettii voiko väsymykseen seota ja saako lapselle huutaa. Saa ammattiapua.

Opinnot kesken mikä viittaa kenties laiskuuteen ja saamattomuuteen.

Hiukset nutturalla, iho kelmeä ja vaatteet puklusssa, ylipainoa. Mahdollisesti menettänyt kiinnostuksensa itsestään huolehtimiseen. Ruokaympyrä kenties unohtunut. Syö tylsyyteen ja tunteisiin. Ei löydä aikaa liikkua, ottaa mieluummin päikkäreitä.

Väittää olevansa sinut itsensä kanssa, mutta kadehtii lapsettomien ystäviensä vartaloa ajoittain ja suunnittelee jatkuvasti aloittavansa dieetin ja ryhdistäytyvänsä. On varannut ajan personal traineriltä. Pohtii vieläkö mies himoitsee kulahtanutta puolisoaan. 

Ikäkriisissään laskee silmänympäryksen ryppyjä ja puristelee toistuvasti omia reisiään ja pohtii saako koskaan oman vartalonsa hallintaa takaisin. Ei osaa antaa armoa itselleen.

Kärsii unettomuudesta ja todennäköisesti stressaa itsensä ennenaikaiseen hautaan ylisuorittamisella, perfektionismillä ja liialla ajattelulla. Vaikeuksia antaa asioiden olla. Toisaalta unohtelee koko ajan asioita joten mietittävää ei kerry liikaa.

Kokee olonsa monesti ulkopuoliseksi joukossa ja ajattelee muiden olevan "kanoja ja lampaita". Jonkinasteinen hahmottamishäiriö kyseessä sopeutumisvaikeuksien lisäksi. Puheessa vilisee muutenkin paljon eläimiä; "vuotaa kuin pistetty sika, en tiedä olenko lintu vai kala ja taapero on ihan apina". Kertoo silti väsyneensä talon omiin eläimiin.  

 Kielenkäyttö monipuolista ja vuolasta. Kenties liiankin avoin henkilö. Tuntee voimakkaasti kaikki tunteet. Taipuvainen melankoliaan ja ahdistukseen. Kertoo kaamoksen ja kuun asentojen vaikuttavan oloonsa. Jonkinasteinen puunhalaaja.

Kykeneväinen oppimaan uutta ja multitaskaamaan. Vauvan syöttäminen ja kirkuvan uhmiksen kanssa kamppailu sujuu kuin vettä vain. Myös ruualaitto ja lasten viihdyttäminen yhtä aikaa onnistuvat kohtalaisesti. Tekee aina ruuat itse, paitsi jos mummu tekee. 

On oppinut hoitamaan niin ärhäkän vaippaihottuman kuin peräpukamatkin, hoitamaan verestävät rinnat ehjiksi ja lämmittämään maidon niin nopeasti ettei taapero ehdi yöllä herätä toimitukseen.

Osaa ulkoa melkoisen määrän lastenlauluja ja laulaa niitä myös yksinollessaan. Onneksi on jo ammattiavun piirissä.

On oppinut luopumaan yksityisyydestään esim. vessareissulla sekä keksimään mitä moninaisempia vastauksia taaperon kysymyksiin.

Ei kuulema löydä aikaa parisuhteelle ja jos löytäisikin niin mies kuulema on jo unessa tai joku lapsista hereillä. Toivoo tilanteeseen muutosta esim. kylpyläviikonlopun muodossa.

Pessimistinen luonne jota on vaikea miellyttää. Väsyneenä ja nälkäisenä kimmastuu ja tiuskii perheelleen. Ei kestä alkoholia hyvin ja väittää lopettaneensa sen käytön tyystin, mutta suunnittelee jatkuvasti lähtevänsä tanssimaan "niinkuin ennen vanhaan". Moista ei suositella missään nimessä, kunto voi pettää jo aikaisessa vaiheessa iltaa.

Säikähtää välillä omaa nauruaan, koska väittää sen olevan niin harvinainen tapahtuma. Kertoo selviävänsä päivistä kofeiinin ja sokerin voimalla sekä laskemalla tunteja miehen kotiintuloon. Selvästi taipuvainen läheisriippuvuuteen sekä nautintoaineiden väärinkäyttöön.

Kontrollikäynti puolen vuoden päähän jolloin tarkistetaan henkinen kunto ja keskustellaan mahdollisesta lääkityksestä ja kehotetaan viimeistään tuossa vaiheessa jättämään lapset isälle ja ottamaan omaa aikaa." 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti